tromaktiko: Το ράλι της συμφωνίας και η αναμενόμενη διόρθωση

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Το ράλι της συμφωνίας και η αναμενόμενη διόρθωση



Ένα αξιοπρεπέστατο ράλι επιφύλασσε ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών με στόχο τη διαφαινόμενη συμφωνία...
για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θετική κίνηση για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου με αιχμή του δόρατος της τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντικά κέρδη υπήρξαν και για πολλούς τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω και από το φράγμα των 750 μονάδων.

 Ωστόσο επειδή τίποτα δεν διαρκεί για πάντα η διόρθωση ξεκίνησε και αναζητείται το επίπεδο που θα σταματήσει η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών. Το ουσιαστικό παραμένει η επιστροφή στην κανονικότητα και η αλλαγή της τάσης που θα επιτρέψει σε νέα κεφάλαια να τοποθετηθούν στην Αθήνα αναζητώντας ευκαιρίες. Όταν συμβούν αυτά, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί αποφασιστικά προς υψηλότερα επίπεδα.

ΟΤΕ: Αυτή τη φορά ακολούθησε την ανοδική κίνηση της αγοράς η μετοχή και αναρριχήθηκε πάνω από τα 9,5 ευρώ, δείχνοντας δείγματα της δύναμής της. Σημαντικοί και οι όγκοι έδειξαν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι και το πακέτο των μετοχών που κατέχει ακόμα το ελληνικό δημόσιο και εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να πωληθεί, με τους Γερμανούς μετόχους να έχουν το δικαίωμα της πρώτης επιλογής. Από τις μετοχές που επιλέγουν και τα χαρτοφυλάκια που επιζητούν σταθερότητα και αμυντικά χαρακτηριστικά.
Τράπεζες  Σε ράλι επιδόθηκε ο κλάδος το τελευταίο διάστημα προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Alpha και Εθνική βρέθηκαν να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα

Τράπεζες

Σε ράλι επιδόθηκε ο κλάδος το τελευταίο διάστημα προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Alpha και Εθνική βρέθηκαν να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα που είχε γίνει η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Βέβαια τα σημαντικά κέρδη έφεραν και πειρασμό για ρευστοποιήσεις σε χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Μένει να δούμε τα νέα επίπεδα που θα ισορροπήσουν οι τιμές.

ΔΕΗ: Στα 3,8 ευρώ έκλεισε η μετοχή στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά από ένα σημαντικό ράλι που πρόσφερε αξιόλογα κέρδη ύστερα από ένα παρατεταμένο διάστημα που η τιμή δεν μπορούσε να ανακάμψει. Βέβαια μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση ήρθε από την Πέμπτη και η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών. Μένει να δούμε πού θα βρεθούν οι νέες ισορροπίες για να φανούν οι προθέσεις και για τη συνέχεια. Η επιχείρηση ηλεκτρισμού παραμένει στην επικαιρότητα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι δημιουργεί προσδοκίες στους επενδυτές.
Folli Follie: Σε θετικό τέμπο η μετοχή βρέθηκε στην περιοχή των 21,5 ευρώ, με αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώρια αλλά και ξένα χαρτοφυλάκια. Θετικοί και οι αναλυτές. Στα 28 ευρώ, από 26 προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της η IBG σε έκθεση και διατηρεί τη σύσταση Buy. Η χρηματιστηριακή διαβλέπει ελκυστικά χαρακτηριστικά στην εταιρεία όπως τον υγιή ισολογισμό και τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας. Η IBG Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις και τονίζει πως η Folli Follie κατέγραψε το προηγούμενο έτος τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της.

ΕΧΑΕ: Ανοδικό ξέσπασμα για τη μετοχή που μετά από αρκετή προσπάθεια βρέθηκε πάνω από τα 5 ευρώ και έκλεισε στα 5,20 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Αρκετά χαρτοφυλάκια προσεκτικά είχαν τοποθετηθεί στα επίπεδα των 4,5 ευρώ θεωρώντας ότι με κάποια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος η μετοχή «χρωστάει» ανοδικό ξέσπασμα. Εξάλλου υπάρχει και το μέρισμα. Τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή και την επιστροφή κεφαλαίου 0,24 ευρώ ανά μετοχή, καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η ΓΣ της ΕΧΑΕ, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 24 Μαΐου.
Αεροπορία Αιγαίου: Πάνω από τα 8 ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται η μετοχή την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, μετά από αρκετό καιρό που είχε να δει τα επίπεδα αυτά. Αισιόδοξες οι προοπτικές για αύξηση του μεριδίου της αγοράς, αφού ανοδικά συνεχίζει να κινείται η αεροπορική κίνηση όλων των αεροδρομίων της χώρας και το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το τρίμηνο του 2017 έφθασε τους 5.980.112, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχαν διακινηθεί 5.611.578 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ήταν 60.009, παρουσιάζοντας μείωση 1,4%.

Σαράντης: Η σταθερότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό στην πορεία της μετοχής που κινείται λίγο κάτω από τα 12 ευρώ. Τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,1750 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Μετά την παρακράτηση φόρου 15% οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,14875 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης 2016 ορίσθηκε η 9 Μαΐου. Δικαιούχοι στη λήψη του προμερίσματος, είναι οι μέτοχοι της Εταιρίας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αύλων Τίτλων στις 10 Μαΐου Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 16 Μαΐου.

Ομόλογα: Μεγάλη βελτίωση στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τις εξελίξεις και την επερχόμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Τα ελληνικά ομόλογα είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις εκ του ασφαλούς, όπως σχολιάζει η στήλη Breakingviews του Reuters. Και επισημαίνει ότι η Αθήνα σύντομα θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές, την ίδια ώρα που οι τιμές άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης αρχίζουν να χάνουν τη λάμψη τους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!