tromaktiko: Στο μεταίχμιο μετοχές και ομόλογα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Στο μεταίχμιο μετοχές και ομόλογα



Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης βρίσκεται πάλι η χρηματοιστηριακή αγορά, καθώς οι δείκτες παραμένουν στα όρια...
κρίσιμων αντιστάσεων, ενώ απουσιάζουν οι καταλύτες που θα δημιουργούσαν κλίμα και βραχυχρόνια τάση. Τέστ αντοχών και δυναμικής η σημερινή συνεδρίαση, επιφυλακτικοί οι αναλυτές για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, στα συνήθη για την εποχή επίπεδα ο τζίρος. Η μεταβλητότητα είναι υψηλή παρά τον μικρό  τζίρο - ή ίσως και εξαιτίας αυτού, καθώς οι τιμές αλλάζουν εύκολα με λίγες συναλλαγές.   Χρηματιστηριακοί παράγοντες  εκτιμούν ότι το ΧΑ  βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και δεν έχει αποκτήσει σαφή τάση.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η αγορά κρατικών ομολόγων, όπου η διακύμανση τιμών-αποδόσεων είναι έντονη, ιδιαίτερα στους μεσοβραχυχρόνιους τίτλους. Σήμερα οι αποδόσεις υποχώρησαν οριακά, στο 3,30% του διετούς τίτλου, σε 5,46% του 10ετούς.

Στο ΧΑ, απουσία άλλων καταλυτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των οικονομικών αποτελσμάτων μεγάλων εισγμένων εταιρειών - σήμερα του ΟΤΕ - και σε εξελίξεις που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

 Ενδεικτικό αποτέλεσμα οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ (-1,8%), μετά την απόφαση της Κομισιόν για υιοθέτηση χαμηλότερων ορίων εκπομπής ρύπων. Με τα νέα όρια βγαίνουν εκτός κοινοτικών προδιαγραφών πολλές μονάδες  ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και αλλάζει η λίστα των υποψηφίων προς πώληση.

Προβληματισμός και για τις τράπεζες, που έχουν να διαχειρισθούν το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα, αλλά στη συνέχεια οι δείκτες βρέθηκαν γρήγορα στο κόκκινο.Οι απώλειες καλύφθηκαν σταδιακά και στο κλείμο υπήρχε εικόνα σταθεροποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 825,8 μονάδες, με -0,03%. Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζώνη 825-835 μονάδων είναι η περιοχή όπου θα τεθεί σε δοκιμασία η δυναμική της αγοράς και θα κριθεί αν θα αποκτήσει βραχυχρόνια ανοδική τάση.

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο (+0,04%) στις 2.153,9 μονάδες. Στο +0,69% ο Mid40 των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε -0,19%, στις 1.062,2 μονάδες. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο Η Εθνική (+0,5%) και η Πειραιώς (+0,2%), που επανήλθε σήμερα στο ταμπλό μετά από τριήμερη διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω reverse split (20 μετοχές έγιναν 1). Αμετάβλητη η Alpha, Eurobank -1,5%, Attica -2,9%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισε ο Τιτάν (+3,1%). Κέρδη 0,5%-0,7% κατέγραψαν Φουρλής, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα Grivalia -2,3%, ΔΕΗ -1,8%, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Aegean -1,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με μεγάλο όγκο συναλλαγών και θετικό πρόσημο Intracom (+3,7%), Intralot +1,6%,  Q&R και Αβαξ (+1,2%).

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!